صفحه شخصی ابوالحسن دیرسنجی   
 
نام و نام خانوادگی: ابوالحسن دیرسنجی
استان: فارس - شهرستان: شیراز
رشته: کارشناسی نقشه برداری - پایه نظام مهندسی: یک
شغل:  نقشه بردار
تاریخ عضویت:  1392/11/01
 روزنوشت ها    
 

 عملیات نقشه برداری در اجرای یک پروژه کانال آبیاری ذوذنقه ای بخش نقشه برداری

9

کانال ذوذنقه ای

ایجاد شبکه پیمایش و توپوگرافی طول مسیر کانال :


برای طراحی اولیه و تعیین میزان شیب و همچنین مقدار خاکبرداری و خاکریزی ، توپوگرافی مسیر کانال باید برداشت شود. برای این منظور ابتدا کل مسیر توسط کارفرما مشخص و به پیمانکار نقشه بردار تحویل داده می شود.


برای برداشت اولیه طول مسیر ، پیاده سازی آکس کانال طراحی شده و همچنین اجرای خط پروژه در مراحل بعدی نیاز به یک شبکه پیمایش آنتنی در طول مسیر داریم. نقاط پیمایش که صرفا جهت پیاده سازی موقعیت آکس مسیر مورد استفاده قرار می گیرد در حالت ایده آل باید 700 متر ازهمدیگر فاصله داشته باشند ( در صورتی که ناظر عملیات نقشه برداری سازمان نقشه برداری باشد ) و فاصله نقاط ارتفاعی برای پیاده سازی خط پروژه یا برم مسیردر حالت ایده آل باید 100 متر باشد ( چون ترازیابها در حالت ایده آل فضای دایره ای به شعاع 50 متر را با کمترین خطا برداشت می کنند که با در نظر گرفتن قرائت B.S و F.S این فاصله 100 متر می باشد ).بعد از طراحی شبکه و انجام عملیات پیمایش ، توپوگرافی مسیر در باند حدودا 20 متر و مقیاس معمولا 2000 : 1 برداشت می شود و بر اساس مقدار آب ، طول کانال و محاسبات مهندسی مربوط به کانال های آبیاری ، شیب و نقشه کلی کانال طراحی می شود.


خاکبرداری اولیه و خاکریزی :


دراحداث کانال های بتنی برای جلوگیری ازهم پاشیدن دیواره وایجاد ترک در بدنه و به طور کلی استحکام دیواره کانال ، باید در طول مسیر کانال ، زمین طبیعی حدودا به اندازه عمق کانال خاکبرداری و مجددا بصورت لایه ای خاکریزی شود و عرض این خاکبرداری باید به اندازه ای باشد که ماشین آلات به راحتی بتوانند در آن جابجا بشوند.


بعد از اتمام عملیات خاکبرداری براساس کد ارتفاعی تعیین شده نوبت به خاکریزی مسیر می رسد ، خاکریزی باید در لایه های 15 سانتیمتری انجام بشود .برای پیاده سازی ارتفاع خط پروژه با استفاده از ترازیاب ابتدا طول مسیر را به فاصله های 20 متر ی تقسیم می کنیم و با استفاده از رنگ آنها را علامت گذاری می کنیم و به صورت کیلومتراژ در کنار مسیر بطوری که دور از مسیر رفت و آمد ماشین آلات باشد یادداشت می کنیم .


برای مشخص شدن کد ارتفاعی جهت لایه ریزی باید در ابتدای مسیر، ترازیاب را با استفاده از ایستگاه های ارتفاعی که از قبل در طول مسیر ایجاد کرده ایم توجیه کنیم ( دوربین را تراز کرده بر روی ایستگاه ، که ارتفاع آن از قبل مشخص است قراولروی کرده و ارتفاع شاخص را قرائت می کنیم بعد این عدد را با ارتفاع ایستگاه جمع می کنیم ، این ارتفاع (Hi ) بدست آمده ارتفاع خط قراولروی دوربین نسبت به ارتفاع مبنا ما می باشد که در این حالت دوربین توجیه شده ) و فاصله های 20 متری که قبلا علامت گذاری کرده بودیم را با شاخص گذاری قرائت کرده و یادداشت می کنیم و این قرائت های میانی را از B.S که همان ارتفاع ایستگاه (Hi ) می باشد کم می کنیم و ارتفاع بدست آمده در هر نقطه را ازارتفاع خط پروژه در همان نقطه کم کرده عدد بدست آمده با توجه به علامت مثبت یا منفی که دارد میزان خاکبرداری یا خاکریزی آن نقطه مشخص می شود.


بعد از هر لایه ریزی ماشین گریدر خاک را در طول مسیر پهن می کرند و در مرحله بعد برای اینکه خاک رطوبت بگیرد وچسبنده گی پیدا کند تانکر آب طول مسیر خاکریزی را آبپاشی می کند و در مرحله آخر غلطک مسیر خاکریزی شده را طی چند مرحله می کوبد تا به تراکم مورد نظر برسد . عملیات بالا بعد از هر مرحله لایه ریزی تکرار می شود تا نهایتا به ارتفاع خط پروژه برسیم .


نقشه بردار بعد از هر لایه ریزی باید تمام مسیر را بر طبق فواصل مشخص شده برداشت کند و طی یک گزارش کار ارائه دهد . سرپرست کارگاه با استفاده از این گزارش ها که وضعیت لایه ریزی ها در آن مشخص شده است می تواند برآوردی از روند پیشرفت کاربه پیمانکار ارائه داده وهمچنین بر روی مراحل لایه ریزی ها کنترل داشته باشد که ضخامت آنها بیشتر از 15 سانتیمتر نشود . در غیر این صورت لایه ریزی به تراکم مورد نظر نمی رسد .( چون بعد از هر لایه ریزی گروه آزمایشگاه تراکم لایه را تست کرده در صورتی که تراکم مورد تایید باشد اجازه لایه ریزی مرحله بعدی را می دهد ) بعد از اتمام خاکریزی طول کل کانال نوبت به خاکبرداری کانال ذوذنقه ای میرسه .


خاکبرداری وبتن ریزی کانال ذوذنقه ای :


قبل از خاکبرداری باید آکس و محور کانال را با استفاده از توتال پیاده کنیم بدین صورت که در محورهای مستقیم میلگردهایی در فواصل 200 تا 300 متری میزنیم و آنگاه میخ ها را با استفاده از ریسمان کار در راستا محور کانال به یکدیگر متصل کرده و رنگه مسیر را می ریزیم . بعد از مشخص شدن محور کانال ، بیل مکانیکی با پاکت ذوذنقه ای شروع به خاکبرداری می کند .


برای اطلاعات بیشتر به آدرس زیر مراجعه کنید.


www.abolhassan.dirsanji.ir

دوشنبه 18 فروردین 1393 ساعت 14:08  
 نظرات    
 
امیر یاشار فیلا 21:14 دوشنبه 18 فروردین 1393
1
 امیر یاشار فیلا

سپاس ویژه.
میثم تقی‌زاده 10:49 سه شنبه 19 فروردین 1393
0
 میثم تقی‌زاده
جالب بود . مرسی
مهرداد چگینی 12:37 پنجشنبه 21 فروردین 1393
0
 مهرداد چگینی
مرسی مهندس
یاسر اهلی 00:28 دوشنبه 25 فروردین 1393
0
 یاسر اهلی
مهندس خوب بود